Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/joo-forma.hu/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

 

 

 

Árlista

 

Mély izomfellazító masszázs

Lumbogluteális+hát-váll masszázs…………………………………………………. 40 perc/5000 Ft

Talpmasszázs…………………………………………………………………………40 perc/6000 Ft

Láb+lumbogluteális+hát-váll masszázs…………………………………………… 60 perc/7.000 Ft

Lumbogluteális+hát-váll+kar masszázs…………………………………………… 60 perc/7.000 Ft

Teljes testmasszázs………………………………………………………………… 90 perc/9.800 Ft

Teljes testmasszázs trigger-pont terápiával……………………………………. 90 perc/9.800 Ft

Mély izomfellazító masszázs lágy csontkovácsolással/passzív kimozgatásokkal

  Hátmasszázs+lágy csontkovácsolás/passzív kimozgatás……………………. 60 perc/7.000 Ft

  Testmasszázs+ lágy csontkovácsolás/passzív kimozgatás………………….. 90 perc/9.800 Ft

  Teljes testmasszázs+lágy csontkovácsolás/passzív kimozgatás…………… 120 perc/12.500 Ft

Kinezio tape ragasztás (20-30 perc)……………………………………………….. 2500 Ft/testrész

 

 

 

 

Mély izomfellazító masszázs

A masszázs a gyógyító érintés tudománya. Egyike a legősibb fizioterápiás gyógymódoknak. Olyan tevékenység, amelyet fizikai fájdalmak esetén ösztönösen is alkalmazunk. A masszázs az érintésen keresztül teremti meg a testi-lelki egyensúlyt.

Az izomlazító masszázs a svéd-masszázs fogásrendszerével dolgozó masszázs, illetve annak egy jóval erőteljesebb, intenzívebb, a mély-izomzatra kiható változata. Ennek a masszázsfélének a lényege, hogy a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmokat, myalgiás csomókat felszabadítsa, ezáltal azok rugalmasabbak, ellenállóbbak, terhelhetőbbek lesznek.

Sokszor kérdezik, hogy mitől alakulnak ki ezek a myalgiás csomók, mitől lesznek merevek, görcsösek és tapadnak le az izmok? Általában azt gondolják az emberek, hogy azoknál fordul ez elő, akik túlerőltetik, túlhajszolják magukat az edzéseken. Ez rendszerint így is van, de a tapasztalatok alapján a legtöbb nyak-, hát-, derék-, és izomfájdalmak oka egy kevésbé megerőltető, ugyanakkor hosszabb ideig tartó tevékenységhez köthető, ami nem más mint az ülés. A krónikus hátfájdalmak egyik leggyakoribb oka a helytelen testtartás ülés közben. Rengeteg embernek keseríti meg a mindennapjait az órákon át rossz tartással való ülés az irodaházakban, az íróasztalok mögött, és sokan a beosztásuk és a munkakörük miatt még csak rövid időre sem tudnak felállni. Valamint a tartós stressz még inkább ront a helyzeten.

A sok ülés tartós mozgáshiánnyal ötvözve extra túlsúlyhoz vezethet, amely súlyosbítja a rossz tartást, mely még inkább megterheli a gerincet és azt tartó, körülvevő izomzatot. Ez gyakran vezet izommerevséghez, fájdalmakhoz, fájdalmas izomcsomók kialakulásához leggyakrabban a lapockák körül, a csípőn, a fenéken és a combhajlító izomzatban.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a mély izomfellazító masszázs terápia. Ez a fajta masszázs a probléma gyökerénél oldja fel a fájdalmat, relaxálja a feszült, merev izmokat és növeli a rugalmasságot. A masszázs során a vér erőteljesebben áramlik az érintett izmok felé, vérbőséget okozva a kezelt területen, amivel serkentjük a sejtek tápanyag-felvételét és salaktalanítását, valamint az O2 felvételét. A masszázs serkenti a testfolyadékok felszívódását, csökkenti a végtagok duzzanatát, az ízületi merevséget, és növeli a rugalmasságot, valamint a masszázs hatására endorfin szabadul fel, és növekszik a szerotonin és dopamin szint. Ezen hormonok hozzájárulnak a testi-lelki jólét állapotának kialakulásához, ezért is nevezik „boldogság” hormonoknak ezeket a szervezet által termelt vegyületeket.

 

Lágy csontkovácsolás – kiropraktika

 

Története

A kiropraktika kifejezés a görög eredetű cheiro (kéz) és a praxis (praktizálni) szavak összetételéből ered, maga a gyógymód azonban Amerikából származik. Habár a gerinccel foglalkozó gyógymódok több ezer éves múltra tekintenek vissza. A legrégebbi orvosi feljegyzések a Kr.e. 3000. év időszakából származnak.

A kiropraktika története 1895-ben, egy érdekes esettel vette kezdetét: B. J. Palmer helyére tette egyik páciense elmozdult csigolyáját. A beteg férfi meglepődve vette észre, hogy egy hajdani rossz mozdulat következtében elveszített hallását a kezelés után teljes mértékben visszanyerte. Palmer így fedezte fel, hogy a gerinc struktúrája óriási befolyással van a szervek működésére. Ennek hatására 1897-ben megnyitotta a világ első kiropraktikai iskoláját. Ebből az iskolából fejlődött ki a mára már több mint száz éves múltra visszatekintő Palmer Egyetem.

Tévhitek

Leggyakoribb tévedés, hogy a kiropraktőrt a csontkováccsal azonosítják. Azonban a kiropraktika nagyobb hangsúlyt fektet az izom- és csontvázrendszerre. A legnagyobb különbség a két gyógymód között, hogy a kiropraktikában igazításról, korrekcióról beszélünk, a csontkovácsolásban pedig manipulációról.

A kiropraktika egyáltalán nem fájdalmas kezelés.

Kezelés hatásmechanizmusa

Filozófiája szerint nem a kezelő gyógyít, hanem a test gyógyul, amire csak akkor képes, ha a test irányításáért felelős idegrendszer 100%-osan működik. Ha azonban a gerinccsigolyák elmozdulnak helyükről és nyomást gyakorolnak a kilépő ideggyökökre, az idegeket könnyen negatív irritáció érheti. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tünetek feltétlenül a gerincnél mutatkoznak először.

A kiropraktika nem a panaszokkal, hanem azok okaival foglalkozik, melyek legtöbb esetben a gerincből, illetve a mellette elhelyezkedő izmokból erednek. A kiropraktőr feladata tehát, hogy a rend visszaállításával beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait.

E módszer főként a különféle mozgásszervi panaszokkal, lumbágóval, derék-, hát-, nyak- és fejfájással küszködőknek segíthet. A kellemetlen tünetek persze komolyabb betegségek figyelemfelhívó jelei is lehetnek, de sokszor előfordul, hogy a gerincoszlop kis-ízületi és idegi elváltozásának eredményei. A mozgásszervi problémákon túl gyógyítható vele a sérv és a gerincferdülés, megszüntethetők a menstuációs panaszok, a gyomorbántalmak vagy akár a szívtájról kiinduló, nem szervi eredetű fájdalmak is.

Magyarországon sokan még egyáltalán nem ismerik vagy ha igen, szkeptikusan állnak hozzá és idegenkednek a kiropraktika egyébként bizonyított hatásaitól, pedig határainkon túl, főként Nyugat-Európában és a tengerentúlon több mint száz éve elismert, bevett és gyakorlott gyógymódnak számít.

 

Kezelés menete

Állapotfelméréssel kezdődik, melyben kivizsgáljuk a páciens izom- és csontrendszerét különféle diagnosztizáló módszerekkel. Majd ezt követően a kezelni kívánt terület átmasszírozása történik. Lényeges, hogy a masszázs során felmelegedjen az izomzat, bőrpír alakuljon ki, és fellazuljon az izomzat. A masszázs befejezése után következnek a kiropraktikás izometrikus kimozgatások.

Fontos tisztázni, hogy a lágy kiropraktika alkalmazása esetén semmilyen sérülés veszélye nem fenyegeti a pácienst, hiszen csak olyan mozdulatokat végzünk, amely mozdulatokat normál esetben a testnek magának is szükséges elvégezni. Mi abban segítünk, hogy célzottan alkalmazzuk ezeket a végre nem hajtott mozdulatokat. Ezzel szelíden „rábeszéljük” a testet, izmokat a korrekció végrehajtására. Így semmiféle rántást nem alkalmazunk. Természetesen az izmok hatására elmozduló csigolyák, ízületek időnként „hangosan” jeleznek, ropognak.

 

Trigger-point masszázsterápia

 

Mi a trigger pont?

A miofaszciális trigger pont egy kisebb izomrost szakaszra izolálódó merevség, amely csomóként érzékelhető, elsősorban az izomhas középpontja táján (centrális trigger pont). A pontokat érezhetjük kis dudoroknak, merev „spagetti” darabnak, vagy kis, szilvamag alakú és méretű púpoknak. A trigger pont nyomásra mindig fáj, ha aktív állapotban van.

A trigger pont csomók tehát kemény izomrost részek, amelyek nem tudnak ellazulni és folyamatosan összehúzódott állapotban vannak, akár éveken keresztül is. A trigger pont nyomásra, vagy összecsípésre igen fájdalmas, az illető szinte felkiált és felugrik, ez egyben egy „teszt” is.

Mit okoz a trigger pont?

A miofaszciális fájdalom diagnózisának és kezelésének két nagy neve Janet Travell és David Simons doktor. Travell és Simons a trigger pontokat az emberiség csapásának nevezi a nagyon gyakori előfordulásuk miatt. A feszültség pontok bármelyik izomban előjöhetnek és ez akár már csecsemőknél is megindulhat. Egyes kutatások szerint minden fájdalomkezeléssel foglalkozó klinikát felkereső páciens 93%-ánál a trigger pont része a problémának, de 85%-ban egyedüli forrása a fájdalomnak.

Szóval a trigger pont fájdalommal jelentkezik, amely jelen lehet a pont területén, de jellemző módon távolabb eső helyen is, ugyanis a feszültség pontok megjósolható „mintában” kisugározhatnak máshova is. A feszültség pontokat így kapcsolatba hozták sok különböző csont és ízületi fájdalommal, de fejfájással és számtalan egyéb tünettel is. Például előfordulhat, hogy a lapocka tájékon van a trigger pont és a páciens keze fáj, zsibbad.

Vannak úgy nevezett szunnyadó pontok, melyek nem sugároznak fájdalmat, de ízületi merevséget és egyéb mozgásszervi problémákat okozhatnak, azonban megtalálásuk nem nehéz, hiszen nyomásra ezek is fájdalommal reagálnak.

Trigger pontok és az edzés

A trigger pontok az edzést két disztinktív módon akadályozhatják. Az érintett izmok nem reagálnak jól a nyújtásra és a lazaságuk csökken. Ha nyújtjuk az ilyen izmot, akkor a hossza hamarosan visszatér a megrövidült állapotba, ezáltal 12-24 óra alatt kioltódik a nyújtás egyébként hasznos hatása. A feszültség pontok zavarják az izmok koordinációját és az erőkifejtést is, csökkentve ezzel az edzések minőségét és hatását.

Mitől jön létre a trigger pont?

Sajnos ezek a pontok szó szerint bármitől létre jöhetnek. Okai direkt és indirekt csoportokba oszthatók. Direkt ok lehet mechanikai túlterhelés (edzés, fizikai munka), ismétlődő használat, amely fáradást eredményez, fáradt izom hirtelen kihűlése, trauma (törés, erős ütés). Indirekt ok lehet elsődleges trigger pont létezése, érzelmi stressz, belső szervi betegség, ízületi betegség, izombántalom, idegbántalom, fertőzés, anyagcsere zavar, endokrin működési rendellenesség, mérgezés.

A sokrétű okokon túl az edzéssel közvetlenül összefüggő tényezőkkel is tisztában kell lennünk. Sokszor már „csak” attól is, hogy a test nem megfelelően van használva, rossz az illető testtartása, nem elfogadható a gyakorlat végrehajtás mechanikája, illetve alapvetően rosszak az edzési szokási, például egy-egy izomcsoport túl nagy hangsúlyt kap, míg egy másik túl keveset. A trigger pontok lehet, hogy azért jönnek létre, hogy megakadályozzák a test további eltávolodását az egészséges egyensúlyi állapottól.

A trigger pont kezelése

A trigger pontok fizikai beavatkozásra reagálnak, és semmi más „könnyed” dolog nem használ. Megbízható eredmények érdekében a fizikai terápiának specifikusan direkt módon a trigger pontra kell irányulnia. Masszázs közben felkutatjuk a fájdalmas pontokat és nyomást gyakorolunk rájuk, mellyel kiváltjuk az öngyógyító ingert.

Facebook